Foreningens program for foråret 2019 byder på generalforsamling og 3 foredrag med temaet Blandede bolsjer.

Mandag den 14. januar

Jesper Nødholm: Lægdsruller

Med baggrund i et kort historisk tilbageblik på landmilitsen og stavnsbåndet gennemgås udskrivningssystemet efter stavnsbåndets ophævelse i 1788. Med eksempler vises hvordan man finder frem til den rigtige rulle, hvad man kan få af oplysninger, og hvordan man tyder dem. Flytning mellem lægder gennemgås. Internettets hjemmesider om rullerne anvendes.

Mandag den 11. februar

Annika Sehested Olsen: Mediestream

Kom og bliv klogere på, hvordan du kan anvende Mediestream i din slægtsforskning. Mediestream indeholder Det Kgl. Biblioteks digitale samlinger af bl.a. aviser. Hjemmefra har du via Mediestream mulighed for at se digitaliserede aviser, der er mindst 100 år gamle. I Mediestream kan du bl.a. være heldig at finde omtale af særlige begivenheder i din slægtshistorie og gamle slægtninges dødsannoncer. Udstyret med tips og tricks bliver du gennem foredraget klædt på til at benytte Mediestream. Medbring gerne din egen PC eller tablet.

Mandag den 11. marts

Generalforsamling. Dagsorden ifølge vedtægterne.

Efter generalforsamlingen er der indlæg ved

 • stadsarkivar Søren Bitsch Christensen om, hvad Stadsarkivet og Slægtshistorisk Forening kan bruge hinanden til, og
 • Marianne Vasard Nielsen fra Lystrup-Elsted-Elev Lokalhistoriske Samling  med titlen "Fra landsbyen Elsted til stationsbyen Lystrup".

Mandag den 8. april

Torben Albret Kristensen: Slægtsforskning før kirkebøgerne

Som slægtsforskere vil vi før eller siden nå tilbage til en tid, hvor der af den ene eller anden grund ikke længere er kirkebøger, vi kan støtte vores forskning på. Men heldigvis findes der en række andre kilder, vi kan tage i anvendelse, når kirkebøgerne svigter. I dette foredrag vil jeg tage livtag med nogle af disse kilder og vise praktiske eksempler på, hvordan man bruger dem. Er du hurtig på tasterne, må du gerne forsøge at følge med på din egen computer, men jeg kan ikke vente på, at alle følger med.

Spørgehjørnet

Herudover gennemføres spørgehjørnet på følgende datoer i tidsrummet 13.00-16.00:

 • 8. januar
 • 12. februar
 • 12. marts
 • 9. april
 • 14. maj
 • 11. juni

Tilmelding er nødvendig til Elin Damm Madsen pr. e-mail (Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.) eller på telefon 8622 2689.

Læs mere om spørgehjørnet »»

Tid og sted

 • Foredragene finder sted kl. 19:15 i Lokalcenter Fuglebakken, Festsalen, Morten Eskesens Vej 2, 8210 Aarhus V (nummeret er ikke et officielt nummer, men hvis GPS'en stilles til Morten Eskesens Vej 13 "lander" man lige ud for nr. 2).

  Parkering:
  På Jens Baggesens Vej, Morten Eskesens Vej, Fuglebakkevej, Møllevangs Allé og Helge Rodes Vej (gennemgang til Lokalcentret via sti ved Helge Rodes Vej 15-17-19).

  Bus:
  Linie 13 har stoppested ved Lokalcentret (Fuglebakkevej)
  Ankommer 1 gang pr. time – minuttal 06.
  Afgår 1 gang pr. time – minuttal 39.
  Linie 5A fra Tangkrogen til Marienlund har stoppested på Vestre Ringgade.
  Ankommer 4 gange pr. time – minuttal 04 19 34 49.
  Modsat vej er minuttallet 08 23 38 53.

  Der er maks. 5 minutters gang fra stoppestedet på Vestre Ringgade til Lokalcentret.

  Der er adgang for ikke-medlemmer af Slægtshistorisk Forening, Århus, i det omfang pladsforholdene tillader det. Medlemmer af foreningen har fortrinsret.

 • Spørgehjørnet: i "Hjørnet" på DOKK1.

Betaling

Betaling: Der betales 20 kr. (50 kr. for ikke-medlemmer) for foredrag og kaffe.

Generalforsamling: gratis (kun for medlemmer).

Spørgehjørnet: gratis.