Foreningens program for efteråret 2022 byder på 4 foredrag.

Mandag den 12. september

Henning Frandsen: Danske kriminalsager fra 1800-tallet

Slutningen af 1700-tallet var en brydningstid. Manglende reformer gødede grunden for Røverne fra Rold, Handskemagerbanden på Lolland og andre (fattig) bander, som huserede i de tyndt befolkede områder. Så bandekriminalitet er på ingen måder et nyt fænomen. Politiets muligheder for at opklare forbrydelser begrænsede sig langt hen i 1800-tallet til afhøringer og efterlysninger samt udlovning af dusører. I skal bl.a. høre om ågerkarlen Snorre John, som åd bevismaterialet og alligevel røg i spjældet, om morderen Balle Lars, som præsten spildte Guds ord på, og om skidtknægten Ole Kollerød, der som en af få forbrydere skrev sine erindringer. Foredraget vil blive krydret med korte omtaler af politiets historie og afstraffelse gennem tiderne, bl.a. kropsstraffe, dødsstraffe, skamstraffe, bøder, landsforvisning og fængsel.

Mandag den 10. oktober

Per H. Andersen: Slægtsforskernes Bibliotek

Slægtsforskernes Bibliotek stiller sin omfattende samling til rådighed for alle slægtsforskere og historisk interesserede. Samlingen består af fysiske bøger, men også af flere tusinde titler online, som man kan søge i efter personer, navne, steder, emner m.v. Foredraget gennemgår, hvad man kan finde i samlingen, og hvordan man søger i den. Der er en demo, hvor dette illustreres i praksis.

Mandag den 14. november

Peter Korsgaard: Danske kort 1750-2000

Kort er ikke det første sted, som slægtsforskerne går til. Men de kan indeholde mange oplysninger om, hvor og hvordan ens ane boede og om ejendommens tilliggende. Enkelte gange kan de endda hjælpe med at finde yderligere aner. Gennemgangen vil præsentere de vigtigste korttyper, hvor der vil blive lagt vægt på, hvad de kan fortælle, og hvad de ikke kan fortælle. Egenskaber af særlig værdi for slægtsforskeren vil blive understreget.

Foredragsholderen har skrevet bogen Kort som kilde, som kan downloades gratis på topograf.dk.

Mandag den 12. december

Bodil Grove Christensen: Introduktion til hjemmesiden FamilySearch

Hjemmesiden familysearch.org er en af verdens største databaser, hvor vi bl.a. kan lægge vores slægtstræ op samt gemme billeder m.m. Hjemmesiden kan kommunikere med forskellige slægtsprogrammer, bl.a. Legacy, og det vises, hvordan man kan uploade til og downloade fra FamilySearch. Værktøjer til at lave slægtsforskning i andre lande vil også blive gennemgået. Desuden vil søgefunktionen blive grundigt gennemgået, og der henvises til andre databaser, som samarbejder med FamilySearch.

Spørgehjørnet

Herudover gennemføres Spørgehjørnet på DOKK1 på følgende datoer:

  • 9. august
  • 13. september
  • 11. oktober
  • 8. november
  • 13. december

Læs mere om Spørgehjørnet »»

Tid og sted

  • Foredragene starter hver gang kl. 19.15 i Festsalen, Folkehuset Fuglebakken (tidligere Lokalcenter Fuglebakken), Morten Eskesens Vej 2, 8210 Aarhus V..
  • Spørgehjørnet: kl. 13.00-16.00 på DOKK1. 

Betaling

Foredrag: 20 kr. for medlemmer (50 kr. for ikke-medlemmer). Heri er inkluderet kaffe og kage.

Spørgehjørnet: gratis.