Slægtshistorisk Forening, Århus - hjemmesidens logo

Borum Eshøj (foto: Wikipedia)

Mandag den 8. januar - AFLYST

Lisa Elsbøll: Bruden var i sort

I de gode, gamle dage havde Jyske Lov håndfaste regler, der regulerede, hvem der var for rette ægtefolk at regne. Kirken mente naturligvis, at den kirkelige vielse var forudsætningen for det lovformelige ægteskab, og det blev en lang strid. Romerretten og senere Reformationen ændrede også på tingene, og fra 1922 blev det muligt at undgå en kirkelig vielse til fordel for den borgerlige. På den kulturhistoriske lystvandring kommer vi også til at høre om medgift, brudekrone og brudebuket og ser på mere end 250 års bryllupsbilleder. Drømmen om at stå hvid brud lever fortsat i bedste velgående, og det er vel ikke så ringe endda?

Mandag den 12. februar

Peter Olsen: Skilsmisser og adoptioner

Skilsmisser og adoptioner forekom ikke ret ofte blandt vores forfædre, men når sådanne familiesager fandt sted, så efterlod de en række interessante arkivalier med hverdags- og levnedsbeskrivelser direkte fra vores forfædres egne munde. Foredragsholderen viser eksempler på disse sager samt hvor og hvordan, man bestiller selve sagsakterne til gennemsyn.

Mandag den 11. marts

Generalforsamling, dagsorden ifølge vedtægterne »»

Efter generalforsamlingen er der et indlæg om Borum, en ældgammel og stadig interessant landsby i Østjylland ved arkivleder Peter Poulsen. I århundreder udgjorde Borum en af de vigtigste landsbyer i Østjylland. Rødderne kan endda uden besvær føres langt tilbage i oldtiden, idet nogle af Nordeuropas vigtigste fund fra bronzealderen blev gjort i Borum Eshøj. I nutiden sætter travle pendlerfamilier deres præg på de gamle huse og gårde i et intakt lokalsamfund, der har bevaret sin status som landzone.

Mandag den 8. april

Asbjørn R. Thomsen: Biografien i 1800-tallet, jævne folks levnedsbeskrivelse

I dette foredrag præsenteres muligheden for ved hjælp af mange forskellige kildetyper at komme så vidt omkring som muligt, når man vil beskrive et helt almindeligt menneskes liv i første halvdel af 1800-tallet. Hvordan kommer vi fra at etablere skelettet (navn, datoer og steder) til at få mere kød på den enkeltes liv? Det giver foredragsholderen tips til og viser, hvordan man kan finde frem til kilder, hvor der kan ligge guld gemt. Udgangspunktet er indgående studier af befolkningen i tre sogne i Salling i perioden 1750-1850.

Spørgehjørnet

  • 9. januar AFLYST PGA. VEJRLIG
  • 13. februar
  • 12. marts
  • 9. april
  • 14. maj
  • 11. juni

Tilmelding er nødvendig til Elin Damm Madsen enten pr. Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller telefon (2819 8389). Spørgsmål kan også mailes til Elin Damm Madsen.

Tid og sted

Foredragene og generalforsamlingen starter hver gang kl. 19.15 i Festsalen, Folkehuset Fuglebakken (tidligere Lokalcenter Fuglebakken), Morten Eskesens Vej 2, 8210 Aarhus V.

Betaling

Ved hvert foredrag betales 20 kr. (50 kr. for ikke-medlemmer). Heri er inkluderet kaffe og kage.

Ved at benytte slaegt-aarhus.dk accepterer du brugen af cookies. Hvis du siger nej tak, er der måske dele af hjemmesiden der ikke vil virke.